В  Северна Македония  съществените конституционни промени не се реализират, а

...
В  Северна Македония  съществените конституционни промени не се реализират, а
Коментари Харесай

От Скопие карали българи в съседни страни да се припознаят като македонци

В  Северна Македония  съществените конституционни промени не се осъществят, а  Договорът за добросъседство и другарство с България  се ползва отчасти изборно. Това се споделя в отчета на Служба " Военно разузнаване ” за 2022г..

" Неконструктивната политика на управляващите на РСМ по отношение на София намира все по-изразена поддръжка и от някои външни фактори. Продължиха опитите на северномакедонската страна за потреблението на избрани интернационалните организации, за нанасяне на имиджови вреди на Република България. Тенденцията ще се резервира и ще продължи да изисква зоркост от българските управляващи ", предизвестяват от военното разузнаване.

През 2022 година обичайно не се установи прогрес по създаване на  ключовия за НАТО кулоар № 8  в частта му през територията на РСМ, се споделя още в отчета.

" Потенциалът за дестабилизиране на БиХ се резервира, в това число заради междуетническите разделения и другите визии на държавнотворните нации по отношение на бъдещето на общата страна. ”, допълват от Службата.

В отчета показват, че участието на Сърбия в Европейски Съюз остава водещ приоритет на нейната външна политика, само че при опазване на другарските връзки с Русия и Китай. " В този аспект страната подкрепя  териториалната целокупност на Украйна, само че отхвърля да се причисли към антируските наказания и да съгласува напълно външната си политика с европейската. Същевременно неналичието на прогрес в договарянията с Косово продължава да оказва директно влияние върху ситуацията в северните косовски общини с преобладаващо сръбско население, където конфликтният капацитет се резервира. Посредничеството и наличието на интернационалната общественост в Косово остават главен поръчител за възпиране на Белград и Прищина от дейности с евентуално отрицателно въздействие върху районната непоклатимост. ”, се установи в отчета. От Службата прецизират, че ролята на интернационалната общественост е значима и за превъзмогване на политическата рецесия в Черна гора за продължение на проевропейския й курс на развиване.

В отчета се показва, че през интервала ситуацията в Турция беше доминирана от идните президентски и парламентарни избори, а резултатът от тях ще оказва дългогодишен резултат върху развиването на процесите в страната и ще дефинира равнището на непоклатимост в политическия дневен ред. " Те се организират в алегорична година, когато се отбелязва 100 години от основаването на турската република.

Въпреки комплицираната икономическа конюнктура, турската страна регистрира позитивен напредък на националното стопанство. Основен проблем остава високата инфлация. Предизвикателство пред ръководещите ще бъде оправянето с следствията от земетресението (06.02 т.г.), засегнало 10 области в Югоизточната Турция. ”, показват от Службата и прецизират, че Анкара осъществя поредност сполучливи дипломатически начинания, свързани с посредническата й роля в търсене на спокойно решение на войната в Украйна, както и на разновидности за преодоляване на световната продоволствена рецесия.

" Активните й дейности спомогнаха за  повишение на имиджа на турското ръководство  в интернационален и повишение на доверието към него във вътрешен проект. ”, считат от Служба " Военно разузнаване ”.

В отчета си означават, че през 2022 година турската страна дейно попречва спомагателното повишаване на мигрантския напън към българските граници и изигра решаваща роля при неутрализирането на съответни асиметрични опасности и закани за сигурността на европейски страни. " Анкара способства значително за основаване на предпоставки за гарантиране на предвидимостта на енергийните доставки за българската страна в малко - и средносрочен проект. ”, показват още от Службата.

" През отчетната година  отношенията сред България и Гърция  означиха в допълнение одобряване и надграждане в съвсем всички сфери. Продължи укрепването на икономическите взаимовръзки сред южна България и Северна Гърция до степен да се образува самобитна " единна икономическа зона ". Гръцката страна поема една все по-ясно очертаваща се роля на стратегически фактор за енергийната и продоволствена сигурност на България и Западните Балкани като цяло. ”, се показва в отчета на Служба ”Военно разузнаване ”.

Според заключенията на отчета, връзките с Румъния не престават да се преобладават от упоритостите на двете страни за влизане в Шенгенското пространство и редица енергийни и инфраструктурни планове, част от които значително биха съдействали за развиване на военната подвижност и съгласуваност в направление юг - север. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР